Helppous, suunniteltavuus, budjetoitavuus ja turvallisuus - siinä ovat leasingin tärkeimmät edut yritysasiakkaalle.

”Yritykselle ei tule ikäviä yllätyksiä investointien yhteydessä, vaan kaikki pystytään laskemaan tarkkaan etukäteen. Esimerkiksi jos uusi rekrytointi maksaa kuukaudessa 1000 rahaa, tuotantovälineet 100 ja työtila 50, on yrityksen helppo ennakoida investoinnin kannattavuutta suhteessa sen tuottamaan arvoon,”, havainnollistaa GRENKEn hallintojohtaja Jussi Jokinen leasingin etuja.

”Sopivat tuotantovälineet ovat aina käytössä. Kulut ovat ennakoitavissa ja näin ollen yrityksellä on parempi ymmärrys siitä, mihin rahat menevät”, Jokinen sanoo.

Leasingissä yritys maksaa vain tuotteen tai palvelun käytöstä. Tärkeä etu leasingasiakkaalle on, että tuotantovälineet ovat aina ajantasaisia ja tarkoituksenmukaisia.

Vastuullisuus on näkökulma, jota yksikään toimiala tai yritys ei enää voi ohittaa. Siksi on aika tehdä myös leasingin vastuullisuus näkyväksi, painottaa Jokinen.

Jokisen mukaan vastuullisuus merkitsee muuan muassa sitä, että asiakasyritys voi valita astetta vastuullisemman tuotteen, koska sen hinta on jaettu kuukausihinnaksi sen sijaan, että yritys hankkisi tuotteen kerralla.

 

Netflix-sukupolven ei tarvitse omistaa kaikkea – leasing on toimiva vaihtoehto laitteiden ja palveluiden rajoitukseen

 

Jussi Jokinen on tehnyt lähes koko työuransa rahoitusratkaisujen parissa, joten hän on nähnyt leasingin pitkän kehityskaaren. Leasingsopimukset tulivat ensin autoihin, mutta nyt yritykset voivat hankkia lähes kaiken tarvitsemansa kahvikoneista, viherkasveihin, tietokoneisiin ja ohjelmistoihin leasingillä.

Jokinen ennustaakin, että kun erilaisiin kuukausihinnoiteltuihin palveluihin tottuneet kuluttajat, niin kutsuttu Netflix-sukupolvi, tulevat päättämään yrityshankinnoista leasingin suosio kasvaa entisestään.

”Yksityiselämässä kaikkea ei enää tarvitse omistaa, vaan kuukausihinnoittelusta on tullut yhä yleisempi ajattelumalli. Ihmiset nykyisin miettivät omaa kulutustaan yhä enemmän kuukausihinnan kautta”, Jokinen sanoo.

IT-laitteiden, kuten puhelinten tai tietokoneiden, käyttöturvallisuus nousee hyvin tärkeäksi elementiksi päätöksenteossa. Yrittäjän ei leasingtuotteiden kohdalla tarvitse miettiä vanhojen tuotteiden tietoturvaa tai kierrätystä leasingsopimuksen päättyessä. Leasingsopimus merkitsee, että asiakkaan varastot eivät enää pullistele käytettyjä it-laitteita, joihin mahdollisesti liittyy tikittävä tietoturvariski.

”Tietoturvan kannalta ei ole hyvä, että vanhat it-laitteet ovat varastossa ja alttiina tietoturvariskeille.  Käytetyissä tuotteissa saattaa olla valtavasti sensitiivistä dataa ja tietovuodot ovat mahdollisia.”

 

Liisaamalla varmistat, että laitteet ja työvälineet ovat aina ajan tasalla

 

Helppoutta on sekin, että leasingsopimuksissa tietokoneet ja muut laitteet ovat ajan tasalla, kun ne päivitetään säännöllisesti, eivät vasta sitten kun ne hajoavat. ”Vastuullista on, että vaihtosykli on yritykselle sopiva ja että palautuneet laitteet saavat uuden elämän leasingsopimuksen päätyttyä”, Jokinen korostaa.

Leasing voi olla vastuullinen valinta siksikin, että kuukausihinnoittelu mahdollistaa esimerkiksi ledien tai aurinkopaneelien hankinnan, joka muutoin saattaisi jäädä kustannussyistä tekemättä.

Helppoutta puolestaan lisää se, että kirjanpidossa ei leasingin kohdalla tarvitse miettiä jäännösarvoja tai jaksotuksia, vaan voidaan keskittyä pohtimaan, otetaanko esimerkiksi pöytä, joka maksaa 30 vai 32 euroa kuukaudessa, Jokinen havainnollistaa.

Kirjanpidossa leasingsopimukset parantavat ennustettavuutta ja suunnitelmallisuutta. Budjetointi yrityksessä yksinkertaistuu, kun tiedetään, että kuukausikustannus on kiinteä esimerkiksi seuraavat viisi vuotta.

Mitä asiakkaan tulee huomioida leasingsopimusta solmiessaan? Joskus asiakkaan perustietämyksessä on parantamisen varaa. Leasing on käyttöoikeus, joka ei johda omistusoikeuteen, kuten toisinaan uskotaan.

Jokisen mukaan asiakkaat ovat yleensä hyvin perillä asioista. ”Joskus harvoin tulee eteen tilanne, että asiakas ei ole lukenut edes sopimuksen ensimmäistä sivua, jolle on nostettu kaikki leasingsopimuksen keskeisimmät kohdat”, Jokinen sanoo.

GRENKE tarjoaa leasingasiakkailleen kaiken muun paitsi autot. Se on leasingtavaratalo, josta kumppanit saavat kaiken yritystoiminnassa tarvitsemansa. ”Olemme kumppanimme personal trainer, joka löytää jokaiselle asiakkaalle toimivimmat ratkaisut”, Jokinen vertaa.

 

Kuvan tekijänoikeus: iStockphoto